Condueix com una dona

A França, una nova campanya de seguretat viària demana conduir «com una dona»

Conduir com una dona vol dir una sola cosa, romandre viu, afirma la campanya.

Paris, 14 de maig de 2024- L’associació francessa Víctimes et Citoyens ha posat en marxa una campanya de seguretat viària destinada a reduir les pràctiques perilloses de conducció, que, segons les dades tenen més probabilitats de ser comeses per conductors homes.

CONDUISEZ COMME UNE FEMME “Condueix com una dona”: és l’eslògan de la campanya de seguretat viària que l’associació Victimes et Citoyens va anunciar que havia llançat, fent incís en la creença misògina persistent que els homes són millors conductors.

 “N’hi ha prou amb mirar les xifres per comprovar que aquesta idea preconcebuda no té cap fonament”, subratlla l’associació en una nota de premsa:

“a la carretera, el 84% dels accidents mortals són causats per homes”

segons dades de la Interministerial Nacional (Observatori de la Seguretat Viària 2022-2023) el 93% dels conductors beguts implicats en un accident són homes i el 88% dels joves conductors morts són homes

La campanya, publicitada sobretot als passadissos del metro de París i a internet, pretén “iniciar la conscienciació entre els conductors masculins per provocar un canvi de mentalitat i, per tant, de comportament”, subratlla Victimes et Citoyens, una associació de suport a les víctimes de carretera, que també pretén crear consciència dels perills a la carretera i al volant.

Les xifres de la campanya

(dades corresponents a França)

• La proporció de dones, que són les principals usuàries del cotxe, és del 42% (les dones representen el 52,5% de la població de 18 i més anys) – Dades de 2022
• Segons un estudi de TNS Sofres publicat l’any 2012, el quilometratge anual de les dones usuaries de cotxe (11.200 km) és pràcticament el mateix que el dels homes (12.500 km).

El 84% dels accidents mortals són causats per homes, o 4 de cada 5
El 88% dels joves conductors morts són homes, o 9 de cada 10
El 93% dels conductors ebris implicats en un accident són homes
El 84% de les llicències (o carnets) retirats pertanyen a homes
El 78% de les persones mortes a la carretera i el 75% dels ferits greus són homes.
El 22% de les persones mortes a la carretera són dones i, entre elles, el 26% eren passatgeres.

Aquesta sobrerepresentació masculina es troba independentment del mode de viatge: el 94% de les persones mortes en moto, el 87% de les morts en bicicletes i el 61% de les morts de vianants també eren homes.

Les dones tenen 8 vegades menys probabilitats de patir un accident mortal que els homes. Cometen molts menys delictes, sobretot els més greus.

*Font: l’Observatoire national interministériel de la sécurité routière 2022 -2023

Enllaços de la campanya:

https://www.victimes.org/conduisez-comme-une-femme.htm

https://www.lefigaro.fr/actualite-france/une-nouvelle-campagne-de-securite-routiere-appelle-a-conduire-comme-une-femme-20240513

CRÈDITS:
AGENCE Media.Monks Paris 
Photographe Roman Jehanno
Média-transports 

 

Autoescola Mario - Condueix com una dona